Yunan rakısı...

Uzo,
Ouzo,
Uyzo.
Orjinal adı ouzo olan ama Türkiye'de uzo olarak bilinen Yunan halkının rakıya benzeyen ama daha az anasonlu hafif içkisidir. Uzo' nun anlamı bazı kaynaklara göre İtalyanca uso kelimesinden, bazı kaynaklara göre ise Türkçe üzüm kelimesinden gelmiştir. Yunanistan'da Türk Rakısı'na en çok benzeyen içki, Tsipouro'dur. Yunanistan'da uzo aperatif içki olarak tüketiliyor. Yanında Türkiye'deki meze ve et yemekleri yerine deniz ürünleri (karides, kalamar, ahtapot) servis ediliyor. 

Türkiye'de akşamcılar için rakıya hele de su koymadan önce buz koymak, korkunç bir hata kabul edilirken uzo tersine susuz ve buz katılarak içiliyor. 
Yunanistan'da 40'ı aşkın etiket altında satılıyor. Çeşitli boyda şişelerle satışa sunulan bu markaların en ünlüleri ise Middili'de üretilen Mari, 12 ve Barbayanni(Barbagianni). Uzo'da anasonun yanı sıra rezene gibi farklı tatlandırıcılar mevcuttur. Girit' te ayrıca Rakı (Tsikoudia/Tsipouro) içkisi üretilmektedir, fakat bu içkinin Türk Rakısı ile herhangi bir bağı yoktur. Bu içki daha çok İtalyanların Grappa'sına benzemektedir. Midilli'de üretileni daha makbul olarak kabul ediliyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ