Tokyo' nun eski adı...

Edo,
(Haliç kapısı).
Edo (江戸), 
Yedo, Yeddo, Yendo, 
Jedo,
Japonya' nın bugünkü başkenti Tokyo' nun eski adıdır.
 1603 yılında Edo Bakufu adı ile askeri diktatörlük rejimi ilan edildi. İmparatorun karargahı ve politik başkenti Kyoto şehriydi. Yeni rejimin kabul edilmesi ile politik başkent gayri resmi olarak Edo oldu. 

Edo, 1547 yılında kimsenin adını bile bilmediği bir balıkçı köyü iken 1721 yılında 1.000.000' luk nüfusu ile dünyanın en büyük şehirlerinden biri olmuş, Paris'i ve Londra'yı geride bırakmıştır.

Kurulduğu zamandan itibaren birçok deprem ve yangın ile karşı karşıya kalmıştır. Edo' nun tarihindeki 100 büyük yangından en ciddisi 100.000 kişinin hayatını kaybettiği 1657 yılındaki Meireki no Taika' dır.

1868 yılında Edo' nun ismi Doğu Başkent 
anlamında bir liman şehri olan Tokyo olarak değiştirildi. İmparatorluk merkezi Tokyo'ya taşındı. Tokyo zaman içinde hızla gelişerek bugünkü halini aldı. Yüzölçümü 600 km² olup, 35 milyon nüfuslu megapol bir bölge olan Tokyo dünyanın en büyük 2. kenti olup Honşu Adasının orta kesiminde, Sumida Nehrinin ağzında yer alır. Şehrin merkezinde İmparatorluk Sarayı yer alır. Şehrin önemli ve bilinen semtleri Maranouçi, Kanda, Kasumigaseki ve dünyaca meşhur bir alışveriş merkezi olan Ginza semtidir. Japonya'nın başlıca ibadet merkezi olan Meici Tapınağı bir milli abide olarak kabul edilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ