Kayseri ilinde antik bir kent...

Kanesh,
Kaniş, Kaneş,
Talas,
Kültepe,
Mazaka,
Lifos,
Karum,
Hanisa,
Berlin müzesinde bulunan ve M.Ö. II. yüzyıla ait bir bronz levhada, bu şehre ait Yunanca bir kitabe vardır. Bu­radaki kanuna göre, şehir her yıl bir Demiurgos idaresine veriliyor ve bu yıla onun adı konuyordu. Ayrıca Arkhontlar kurulu, bule (meclis) vardı ve demos’un (halk) sözü de geçerdi. Bu idareyi muhtemelen Ariarathes V koymuştu (M.Ö. 130). Burada Zeus, Zeus Soter, Herakles ve Astarte’ye ait tapınak­lar vardı. M.Ö. I. yy. da artık sönen bu şehir, Mitridat savaşlarında yıkılmış olmalı­dır. Kitabeye göre burası, Kappadokia’nın merkezi olan Mazaka’ya (bugün Kayseri) yakın, belki de Kayseri yakınındaki Kültepe’nin yerindeydi. M.Ö. II. bin yılda Kaneş adını alan bu yerin gerçek adının Hanisa olması muhtemeldir.

Kültepe Kayseri'nin merkezinde yer alan ünlü antik kent.
Kayseri'de, Kaniş (Kanesh) harabelerinin olduğu antik kent.
Kayseri (Kaisareia-Mazaka), M.Ö. 4000 ile M.S. 2000 olmak üzere 6000 yıllık bir tarihe sahiptir. M.Ö. 2000 yıllarında Anadolu’ya gelen Hititler, Kayseri’ye 22 km. uzaklıkta bulunan Kayseri Ovasının en büyük şehri ve Anadolu’nun en büyük höyüklerinden biri olan Kültepe (Kaniş-Kaneş) şehrini kurmuşlardır. Kültepe’nin hemen yanında Karum’da (Pazarşehir) yapılan kazılarda bu döneme ait çivi yazısı ile çeşitli yazılı tabletler bulunmuştur.

Lifos Harabeleri;
Erciyes’in kuzeyinde ve Hacılar ilçesinin güney doğusunda bulunan ve 2510 m. yüksekliğindeki Lifos, Erciyes’ten fışkıran lavlardan teşekkül olmuştur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ