Hint müslümanları arasında yaygın olan tarikat...

Çiştiye,
Çiştiyye,
Çeştiye,
Arapça: çiştiye, (ﭼﺸﺘﻴّﻪ). 
Muinüddin Hasan el Çişti’ nin adından Çiştiyye.
Hint müslümanları arasında yaygın olan tarikat.
Hindistan’ da X. yüzyılda, bazı kaynaklarda kurucusu Ebu İshak Bendenüvaz veya Çişt' li (Horasan) Hoca Ahmed Abdal tarafından bazılarında ise Banda Navaz olarak gösterilen ve XII. ve XIII. yüzyıllarda Muinüddin Hasan el-Çişti tarafından geliştirilip yaygınlaştırılan ve Acmir (Hindistan)' a taşınmış bir tarikat.
Hindistan ve Pakistan’da yaygın bir tarikattır.

Muiniddin Hasan Çeşti’nin ölümünden sonra mezarının bulunduğu yere muhteşem bir türbe yapıldı. Bugün de, Müslüman veya Hindu olsun, ölüm yıldönümünde yüzbinlerce kişi türbesine gelir, dua eder. Çiştilik tarikatının üç esası vardır: Deniz gibi cömert olmak, güneş gibi tatlı olmak, toprak gibi alçakgönüllü olmak.

Tarikatın ana kitaplarından biri Sühreverdi’ nin Avarifül Maarif' idir. Tarikatta, aynen Mevlevilikte olduğu gibi, sema ve musiki çok önemlidir. Çişti tekkelerinde misafirlere büyük ilgi gösterilir. Çişti tarikatı mensuplarının Hindistan’ da İslamiyet’ in yayılmasında büyük rolleri olmuştur. Zamanla eski gücünü kaybeden Çiştiye tarikatını geçen yüzyılın başlarında Nur Muhammed canlandırmaya çalışmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ