"Doğu Anadolu Kırmızısı" da denilen bir sığır cinsi...

Zavod, 
Zavot.
Yerli sığır ırklarından Doğu Anadolu Kırmızısı (DAK). Besicinin, et ve süt verimi daha yüksek olan kültür ırkı sığırları tercih etmektedir. 

Devlet desteğiyle hayvan ıslahının hız kazanmalıdır. Bu nedenle yerli ırk sığır varlığında hızlı bir azalma söz konusudur. Saf kan yerli ırk çok az. Yerli ırk sığırların varlığının azalması da hayvan genetik kaynaklarının süratle yok oluş sürecine girmesi anlamına gelmektedir. Anadolu`da 3 bin yıllık bir tarihi olduğu tahmin edilen DAK ırkı sığırların çok ilginç özelliklere sahiptir. Bu ırkın şap gibi bazı salgın hastalıkları tedavi görmeden kendiliğinden atlatabildiğine ve çok kötü şartlarda bile hayatta kalabildiği bilinmektedir. Zavot ırkı sığırların da olumsuz çevresel faktörlere karşı dayanıklılığının yüksektir. Bakım ve beslenme koşullarının düzeltilmesi durumunda bu hayvanların günlük 20 kilogram süt verebileceği bilinmektedir.

DAK ve Zavot ırkı, gen kaynakları açısından çok büyük öneme sahiptir.Yerli ırk sığırların, küçük cüsseli olması nedeniyle dağlık bölgelerdeki meralarda daha rahat beslenebildiğini ve bu yüzden etinin çok lezzetli olduğu bilinmektedir. Halbuki Simental, Holstein ve Montofon gibi kültür ırkı sığırların ise iri cüsseli olması nedeniyle meralarda rahat hareket edemediklerini, bu nedenle daha çok ahırlarda beslendiği bilinmektedir. Ahırda beslenen ile merada beslenen hayvanların etinin lezzeti de farklı oluyor. Meralarda binbir türlü çiçekle, otla beslenen hayvanların eti çok daha kaliteli ve lezzetlidir. Bu nedenle DAK, Zavot ırkı üretimi korunmalı ve yaygınlaştırılmalıdır. Devletin hayvancılık politikası bu durumlara göre yeniden gözden geçirilmelidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ