Yeni Gine ve komşu adalarda yaşayan bir halk...

Papualar, 
Yaşayan halklar: 
Melanezyalılar, Papualılar, Zenciler, Mikronezyalılar, Polinezyalılar.
Katı yürekli Papualara göre, Yaygın inanışa göre düşmanın kafasını uçuran savaşçı, onun gücünü ve cesaretini kendine mal etmiş olur.

Papua Yeni Gine Bağımsız Devleti;
Güneydoğu Asya, Mercan Denizi ve Güney Pasifik Okyanusu arasında adalar grubu, Endonezya'nın doğusunda yer alır. Tek meclisli meşruti monarşi ile idare edilen İngiliz hukuk sistemi uygulanan ükenin yüzölçümü; 462.840 km2. ve nüfusu (1992): 3.834.000.

Başkent ve Diğer kentler:
Başkent:Port Moresby (193.242),
Lae (80.655), Madang (27.057), Wewak (23.224), Goroka (17.855).
İdari bölümler (20 bölge); 
Bougainville, Merkez, Chimbu, Doğu Dağlık Bölge, Doğu Yeni Britain, Doğu Sepik, Enga, Körfez, Madang, Manus, Milne Koyu, Morobe, Ulusal Başkent, Yeni İrlanda, Kuzey Bölgesi, Sandaun, Güney Dağlık Bölge, Batı, Batı Dağlık Bölge, Batı Yeni Britain.

Papua Yeni Gine Okyanusya' da bağımsız devlettir. Avustralya'nın kuzeydoğusu ile ekvator arasında yer alan Yeni Gine Adası'nın doğu yarısını kaplar. Batı İrian olarak bilinen batı yarısı ise Endonezya'ya bağlıdır. Papua Yeni Gine bir adalar ülkesidir. Bunlar, en önemlileri Admiralty Adaları, Yeni Britanya ve Yeni İrlanda olan Bismarck Takımadaları ile Solomon Adaları'dır.  Yeni Gine Adası'nın ortasından geçen yüksek bir dağ dizisi adayı kuzeybatı güneydoğu yönünde ikiye böler. İklim sıcak ve yağış miktarı yüksektir. Ülkenin büyük bir bölümü ormanlarla kaplıdır. Bu ormanlarda Avustralya'ya özgü kanguru gibi bazı keseliler, uçarkurbağalar ve cennetkuşları yaşar. Ayrıca 70 dolayında zehirsiz yılan türü vardır.

Papua Yeni Gine'de 700'ün üstünde değişik etnik grup yaşar. Bunlar başlıca iki ana gruba ayrılabilir: Papualar ve Melanezyahlar. Halkın yaklaşık yüzde 80'ini Papualar, yüzde17'ye yakınını ise Melanezyahlar oluşturur. Geri kalanlar Polinezya, Çin ve Avrupa kökenlidir. Ülkede konuşulan dillerin sayısı 700'ü geçer. Nüfusun yarıya yakını Tok Pisin adı verilen, İngilizce'yle yerel dil karışımı bir karma dil konuşmaktadır. 

Papua Yeni Gine'nin Matapit Adası'nda bulunan Tavurvur volkanı şiddetli bir şekilde patladı ve çevresindeki Rabaul kentiyle 50 köyü yutup kül yığınına çevirdi. 688 metrelik yanardağın gürültüsü, bölge halkı tarafından 'aç bir ayının' çıkardığı seslere benzetildi.

Hindistancevizi, kauçuk, kahve ve kakao ülke ekonomisinde büyük önem taşır. Madenler yönünden zengin olan Papua Yeni Gine'de petrol ve altın bulunur. Dünyanın en büyük bakır madeni yataklarından biri Bougainville Adası'ndadır. Kereste ve balıkçılık (özellikle orkinos) gelişen sanayi dallan arasındadır. Para birimi Papua Yeni Gine Kinası (PGK).

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ