XIX. yüzyılda Osmanlılara karşı savaşan Sırp milliyetçilerine verilen ad...

Çetnik, 
Çetnik, sözcüğü, Sırpça çete demektir.
Osmanlı yönetimine karşı ayaklanan Sırp isyancılara Osmanlılar tarafından verilen Çete isminden geliyor.
II. Dünya Savaşı'nda eski Yugoslavya'da yaşayan ve Sırp olmayan işgalci Mihver kuvvetlerine ve Hırvat işbirlikçilerine karşı direnmek amacıyla ortaya çıkan, ama daha çok Partizanlar olarak bilinen Tito'ya bağlı komünist gerillalarla çarpışan radikal milliyetçi Faşist Sırp gerillalar.

Çetnikler, baş, işaret ve orta parmakların yardımıyla üç sayısını işaret etmeye benzeyen çetnik selamı'nı sembol olarak kullanıyorlar. Bosna'daki ilk Çetnik örgütlenmesinin ardından Karadağ, Hersek ve Dalmaçya'da benzer çeteler oluşturuldu.

 Merkezi Sırbistan'da bulunan en büyük Çetnik çetesinin komutanı Draza Mihajilovic (Draja Mihayiloviç)' di ve müttefik kuvvetlerinin Yugoslavya'yı işgal ederek krallığı yeniden kurmasını sağlayacak bir çizgi izledi. Mihajilovic, Foça katliamı başta olmak üzere birçok katliamın emrini veren canidir. Draza Mihajilovic'in bizzat organize ettiği Foça katliamında, iki gün içinde, beş bin Foçalı Boşnak katledilmişti.

Savaş sırasında bir süre müttefik devletlerin yardımını alan Mihajilovic, bu destek kesilince, Çetnikler savaşın sonunda sayıca küçüldü. Ravna Gora'daki karargahını terk etmek zorunda kalan Mihailović, 1945 yılında az sayıdaki yandaşıyla birlikte Tito'nun Partizanlarına tutsak düştü. Belgrad'a götürüldü ve yargılanarak idam edildi.
Ancak bu bile Çetniklerin zihninden katliamı, elinden kanı silmek için yeterli olmadı. Bosna-Hersek halkının, 1 Mart 1992'de, bağımsızlığa evet demesinin ardından Sırp Çetnikler, bir soykırıma giriştiler. Yaklaşık dört sene boyunca devam eden Sırp saldırganlığı esnasında 250 bin Boşnak şehit oldu. Toplam da 320 bin kişi hayatını kaybetti.

2008 yılının temmuz ayında yakalanarak, 1992-1995 yılları arasında on binlerce Boşnak Müslüman'ın katledilmesinin emrini vermekten, yargılanan Radovan Karadzic, çetniklerin son temsilcilerindendir. Yogoslavya parçalanmadan bir kaç yıl önce Yogoslav ordusu içine bilinçli bir şekilde doldurulan ve eşi benzeri görülmedik katliamlar yapan milliyetçi Sırplardır. Dünyanın en milliyetçi oluşumu olarak da bilinirler. Aynı zamanda Partizan olarakta bilinirler. Çetniklere bir dönem liderlik yapan Slobodan Miloseviç Sırp toprakları üzerinde Osmanlı'dan kalan bir Müslüman piçin doğmasına izin vermeyeceğiz, sözü bu gün hala hafızalardadır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ