Uşak ilinde, "Karun Hazineleri" nin bulunduğu höyük...

İkiztepe,
İkiztepe tümülüsü,
Lidya (Karun) Hazineleri Uşak ili Güre yakınlarındaki Toptepe tümülüsünü 1965, İkiztepe tümülüsünü 1966 ve Aktepe I tümülüsünü 1968 yılında gizlice kazan eski eser kaçakçılarının 1970 yılında ABD'deki Metropolitan Sanat Müzesi'ne sattıkları eserlerdir.


Uşak,
Ege Bölgesinin İçbatı Anadolu bölümündedir. Murat Dağı, Bulkaz Dağı ve Ahır Dağları ile çevrilidir. Osmanlı devrinde Hüdavendigar (Bursa) Vilayetinin Kütahya Sancağına bağlı bir kaza olarak kayıtlarda görülmüğ. İl toprakları yer altı kaynakları yönünden zengindir. Banaz’da asbest, civa, kaolin ve manganez, Eşme’de uranyum, Sivaslı’da asbest, Ulubey’de zımpara taşı yatakları bulunmaktadır. Ayrıca maden suları da değerlendirilmektedir.

Alttaki resimde Lidya Karun Hazinesi Güneş Kursu Biçimli Gerdanlık gösterilmektedir.


Genel kanının aksine, Karun Hazinesi olarak adlandırılan bu eserler, bir tek tümülüsten çıkmamıştı. 1965-68 yılları arasında kaçak olarak kazılan Uşak'ın Güre ilçesinde Toptepe, İkiztepe, Haylaztepe ve Aktepe ile Manisa'nın Kırkağaç ilçesi, Harta Mevkii'ndeki bir başka tümülüsten çıkan buluntuların tümünü kapsıyordu. İlginç olan taraf ise hemen hemen tüm buluntuların MÖ 6. yüzyıla tarihlenmesi idi. Bu yüzyılda Lidya sanatı, Doğu Yunan ile İran Akamenid uygarlıklarının etkisi altında, fakat kendine özgü farklı bir üslup geliştirmişti. 

Arkeologlar, bu tümülüslerin, Kroisos dönemine ait kraliyet ailesi, yönetici veya komutanlarına, ya da o yıllarda Anadolu'yu istila edip Lidya Krallığı'na son veren Pers satraplarına ait olabileceği kanısı uyanmıştı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ