Kenya' daki yerli halkın beyaz azınlığa karşı ayaklanma hareketini yöneten ve 1960' ta ortadan kaldırılan gizli örgüt...

Mau Mau,
Mau Mau isyanı,
Mau Mau direnişi,
1952 ve 1960 yılları arasında Kenyalı direnişçilerin Britanya sömürgeci yönetimine karşı sürdürdüğü ayaklanma. İsyan askeri açıdan başarısız olmasına rağmen Kenya'nın bağımsızlık sürecini hızlandırdı.

Direnişçiler kendilerini Muingi (Hareket), Muigwithania (Anlaşma), Muma wa Uiguano (Birlik Yemini) veya Kikuyu Central Association (KCA) (Kikuyu Merkezi Topluluğu) olarak adlandırıyorlardı.
Britanya taraftarı kaynaklara göre isyanda ölen sivil Kenyalıların sayısı 11.500 civarındadır. Fakat diğer kaynaklarda gerçek sayının 20.000'i aştığı tahmin edilmektedir. İngiltere Kenya' dan 1952 -1960 yılları arasında çekilmiştir.
Kenyatta bir Kikuyu' ydu (veya Gikuyu) ve Mau Mau hareketi büyük oranda bir Kikuyu fenomeniydi. Kolonyalist güçler tarafından  12,000 isyancı veya şüpheli Kikuyu öldürüldü. Bu durum, yanlış bir şekilde İngilizlerin, Kenyatta'nın Mau Mau' nun lideri olduğu sonucuna varmalarına neden oldu. Kenya Afrikalı Ulusal Birliği (Kanu) başkanı,  Kenyatta idi.

Kikuyu ve Embu, Meru gibi akraba kabilelerin üyelerini yeni Kenyalı burjuvalar olarak etrafına topladı. 1978'de öldüğünde ülkenin zenginliğinin ve gücün çoğu, bu üç kabilenin oluşturduğu organizasyonun ellerindeydi: Gikuyu-Embu-Meru Birliği (GEMA).

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ