Güneş sisteminin bir gezegeni olduğu sanılan büyük bir gökcismi...

Sedna,
Adını Eskimo kültüründe okyanus tanrıçası Sedna’dan alır. Güneş Sistem’nin en uzun yörüngesine sahip olan gökcismidir. Güneş Sisteminin 10. Gezegeni Buz ve Kaya Krallığı. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından fırlatılan Sedna 4 teleskobu Güneş Sistemi’nde yeni bir gezegen keşfetti. Eğer bulgular doğruysa 74 yıllık 9 gezegen bilgisi tarihe karışacak. 

Uzaya fırlatılan Sedna 4 teleskobu tarafından gönderilen bilgilerle Plüton gezegeninden daha büyük olduğu sanılan yeni uzay cismi ispat edilmesi halinde Güneş Sistemi’nin 10. gezegeni olacak. En son 1930 yılında varlığı ispatlanan Plüton gezegeninden bu yana Güneş Sistemi’nde 9 gezegen olduğuna dair bilim öğretisini alt üst edecek olan yeni gezegen bilim adamları tarafından Buz ve Kaya Krallığı olarak ifade ediliyor. Sedna 1930’da Plüton’nun keşfinden sonra bulunmuş en büyük gök cismi. Daha önce de Hubble Teleskobu tarafından tespit edilmiş. 

Kuiper Kuşağı içinde bulunuyor. Astronomlar tarafından bir maden olarak nitenlendiriliyor. Bünyesinde binlerce gök cisminin bulunduğu Kuiper Kuşağı Sedna veya daha büyük yeni keşiflere gebe bir bölge. Sedna’nın daha önce bulunan benzer göktaşlarından farkı kendi başına bir yörünge tutturmuş olması. Arizona’da bulunan Tenagra Gözlemevi gezegenin yörüngesini belirlemek üzere çalışıyor.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ