Seralarda yetiştirilen domates gibi sebzelerde döllenmeyi sağlayan arı cinsi...

Bombus,
Bombus Arıları,
Yoz arı,
Örtü altı tarımında polinasyon (çiçeğin döllenmesi) hizmetinde kullanılmak üzere denetimli koşullarda yetiştirilebilen, doğal koşullarda genellikle toprak altında yaptığı yuvada koloni halinde yaşayan bir yaban arısı cinsidir. 

Laboratuvar şartlarında bombus arısı üretimi denetimli olarak çiftleştirilmiş Ana arı (Kraliçe) ile yapılmaktadır. Canlı döller üretebilen bir ana arı ve bunun dölleri olan işçi arılardan oluşan birime koloni denilir.  Laboratuvar ortamında çoğaltılabilir.

Bombus arıları, aslında halk arasında yoz arı olarak biliniyor. Bal yapma özelliği olmayan ve bu iş için özel olarak üretilmiş özel bir türdür. 
Doğada 60-70 türü bulunuyor. Ülkemizde çiftçilerin tercihi terrestirist adı verilen türdür.  

Bombus, renkli tüyleri olan, türdeşlerine göre oldukça iri yapılı ve genelde toprak altında yaşayan bir yaban arısı türüdür.  


Bombuslar, bütün gün bir çiçekten diğerine durmaksızın dolaşarak, çiçek tozu ve bal özü toplarlar. Bombuslar insanların kokusuz diye bildiği bazı çiçeklerin kokularını bile ayırt edecek kadar hassastır. 
Bombuslar vücut ağırlıklarının yarısı kadar yükü rahatlıkla taşırlar. İri olan işçi bireyler daha etkin besin toplayıcısıdırlar.

Bombus arısı kullanımı ile sera ürünlerinde meyve bağlama oranı, meyve iriliği, meyvedeki tohum sayısı, lezzetlilik ve bir örneklilik artmakta, hatalı meyve miktarı azalmaktadır. 

Ortalama verim artışı, domates ve biberde %10 ile 25, patlıcanda ise %7 ile 10 düzeyine olmaktadır. Bombus arıları bulundukları yere kolayca uyum sağlamaktadırlar.  

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ