Parkinson hastalığının başlıca belirtisi olan, otomatik hareket yeteneğinin kaybolması...

Akinezi,
Bradikinezi,
Vücut hareketlerinin yavaşlamasıdır. Bradikinezi olarak isimlendirilir. 
Yunanca’ da brady; yavaş, kinesis; hareket manası taşır.
Parkinson Hastalığı;
Hastalık ilk kez 1817 yılında İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı, sallayıcı felç olarak kaleme almış.Yaşlılık döneminde ortaya çıkan, hareketlerde yavaşlama, istirahat halinde ellerde ve daha nadiren ayaklarda titreme, kaslarda sertlik ve denge bozukluğuyla ile gelişir.

İnsan beyninin farklı bölgelerinin farklı işlevleri vardır. Substantia nigra denilen beyin bölgesi  dopamin adını verdiğimiz bir maddenin üretiminden sorumludur. Dopamin beyinde kimyasal haberci görevi olan ve başlıca hareket sistemini etkileyen bir maddedir. Parkinson hastalığında hücre kaybı ya da dejenerasyon dopamin eksikliğine yol açar. Dopamin eksikliğinin sonucu olarak da hareket sisteminde bir bozukluk oluşur. Buna akinezi denir.

Parkinson daki en önemli belirtilerden birisi istirahat halinde görülen tremor yani titremedir. En çok ellerde görülür, tremor genellikle saniyede 3 - 7 vuruşlu olur. Diğer önemli bir belirti hareketlerdeki genel yavaşlamadır. Yürüyüş küçük adımlarla, kolları sallamadan ve vücut öne eğik (antefleksiyon postürü) pozisyondadır.

Parkinson hastalığının tedavisinde birinci basamakta ilaç tedavisi (medikal tedavi), ikinci basamakta ise cerrahi yöntemler (Stereotaktik Talamotomi ) uygulanmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ