Musevilerin toplu halde ibadet ettikleri tapınak...

Havra,
Sinagog,
Musevilerin toplu halde ibadet ettikleri tapınak.
Yunanca sun (birlikte) ve agein (getirmek) kelimelerinin birleşmesinden sinagog kelimesi oluşmuştur. Toplanmak, biraraya gelmek anlamındadır. Gerek günlük, gerekse haftalık ibadetin yapılması, kutsal kitapların okunması ve dini emirlerin öğrenilmesi için Yahudi cemaatinin toplandığı yapılardır. Toplanmalar Şabat (Cumartesi) günü ve günde üç defa yapılır.
Sinagoglar doğu-batı yönüne doğru yapılır. Sinagogun doğu kısmında, Tevratların bulunduğu Ehal Akodeş bölümü vardır. Sinagog'da Tevrat'ın okunduğu bölüme teva denir.

Türkiye'de ibadet Kudüs'teki Ağlama Duvarı'na yani doğu yönüne (mizrah) dönülerek yapılır. Kudüs'ün doğusunda yaşayan Yahudiler ise Kudüs'e yani batıya dönerek ibadet ederler. Sinagogun üst tarafında loca şeklinde olan bu bölüm kadınlara ayrılmış ve İbranice Azara adı verilir.

Türkiye Cumhuriyetinin 3. hahambaşısı olarak Rav İzak Haleva, 2002 yılında seçildi.

Türkiye'deki sinagoglar:
İstanbul:
Ahrida (Balat), Eliau, Hased Le Avraam (Büyük Ada), Kastorya, Or-A-Hayim , Selanik , Yambol , Bakırköy, Burgaz, Eşkenaz, Göztepe, Ezger Sinagogu ve Kütüphanesi (Hasköy), Maalem (Hasköy), Haydarpaşa, Heybeliada, İtalyan, Beit Yaakov (Kuzguncuk), Neve Şalom, Etz Ha Hayim(Ortaköy), Sirkeci, Beth İsrael(Şişli), Midraşı (Şişli), Çorapçı Han(Sultanahmet), Yeniköy , Balat , Karait.

Bursa:
Mayor , Geroush (Geruş, Gerus).

İzmir :
Algazi, Aydınlı (Şalom), Ez Hayyim (Beit-Hillel), 
Beit İsrael, Bilkour Holim, Giveret (Signora),
Rosh-Ha-Ar, Hevra, Shaar Ha Shamaim .

Manisa:
Sard-Sardis Sinagogu.   
        
Çorlu:
Çorlu Sinagogu, günümüzde cami olarak hizmet vermektedir.

Ankara, Adana, Antakya, Bergama, Çanakkale, Edirne, Gaziantep, İskenderun, Kilis ve Kırklareli'nde de birer sinagog vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ