İstanbul'da 1860-1866 arasında yayımlanan ilk özel Türkçe Gazete...

Tercüman-ı Ahval,
İstanbul'da 1860-1866 yılları arasında yayımlanan ilk özel Türkçe gazetedir. 22 Ekim 1860 tarihinde Agah Efendi ve Şinasi tarafından çıkarıldı. Önceleri pazar günleri çıkan gazete 1861 tarihinden sonra birlikte haftada üç gün yayımlanmaya başladı. Gazete zamanla Ceride-i Havadis gazetesiyle rekabet edebilmek için yayınını beş güne çıkardı. 

Bahçekapı' da bir matbaada basılan gazete, matbaanın altındaki bir tütüncü dükkanından satılıyordu. Tercüman-ı Ahval 11 Mart 1866 tarihinde 792 sayı yayımlandıktan sonra yayınına son verdi.

Şinasi, Ahmed Vefik Paşa, Ziya Paşa, Refik Bey' in bu gazetede yazıları yer aldı. Bu yazılarda Osmanlı toplumunun geri kalma nedenleri ve ülkede olup bitenler tartışılıyordu. Ayrıca edebi eserlerin de yayımlandığı gazetede, batılı anlamda ilk Türkçe oyun olan Şinasi'nin Şair Evlenmesi de bir dizi olarak yayınlanmıştır. Gazete, Ziya Paşa' nın kaleme aldığı sanılan ve eğitim sistemine sert eleştirilerde bulunan bir yazı yüzünden 1861 yılında iki hafta süreyle kapatıldı. Bu olay Türk basınında yayın durdurmanın ilk örneği oldu. 

Agah Efendi;
1832 ile 1885 yılları arasında yaşamıştır. 
Türkiye ve Osmanlı tarihinde gazeteciliğin öncülüğünü yapmıştır. 
Tıp eğitimi gören Agah Efendi öğrenimini yarıda kesip çevirmenlik yapmaya başlamıştır. Bir süre bazı bürokratların yanında çalışmıştır. Daha sonra Şinasi ile tanışarak 1860 yılında Tercüman-ı Ahval gazetesini çıkarmışlardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ