Güneydoğu Asya' da yaşayan iri bir kertenkele...

Geko,
Gekolar, Ev kelerleri (Gekkonidae)
Gekko, Gecko, Gekoq (Malayca).
Mardin gekosu.
İnce parmaklı geko.
Karinalı geko, Tombul geko.
Geniş parmaklı geko.
Yaprak parmaklı geko.
Leopar gekosu.

Geko, nemli tropik bölgelerde yaşayan bir tür kertenkeledir. Ancak bu kertenkele diğer hem cinslerinden bir özelliğiyle ayrılır. Geko duvarda veya tavanda, düz bir yolda yürüyormuş gibi rahat hareket edebilir ya da cilalı bir zeminde baş aşağı bir konumda koşturabilirler. Hatta düz bir tavana tek ayağı ile tutunup, vücudunu aşağı bırakarak asılı durabilirler.

Kertenkele türüne bağlı olarak farklı vücut derileri vardır. Bazılarının derileri kalın pullu iken bazılarının ise derileri dikenlidir. Dev kertenkeleler cüsseli devasa büyüklüktedirler. Kerten kele de üreme ve çoğalma da her iki cinse de ihtiyaç vardır. Kertenkelede çiftleşme organları bulunur ve çiftleşmeden sonra dişi kertenkele yumurtasını dışarıya bırakır. Yavrular yumurtadan burada çıkar. Bazı kertenkele çeşitleri direk canlı yavru doğururlar. 

Kertenkele türleri beslenme olarak hem bitkisel beslenirler hem de etçildirler. Kertenkeleler böcek, karınca, diğer haşere yumurtalarını, balık yavrusu ve yumurtalarını, ağaç meyve ve yapraklarını tüketirler. Kertenkele ile beslenen bazı hayvan türleri şunlardır: kaplumbağa, yırtıcı kuşlar, tilki, çakal vb. hayvanlar bu canlıları yer. Sürüngenlerin en çok zarar gördüğü canlılar insanlardır.

Kertenkelenin bilinen bazı türleri aşağıdaki gibidir:
1 - Tombul kertenkele
2 - Geko kertenkeleler
3 - Yeşil iguana
4 - Yaşlı iguana
5 - Deniz iguanası (kertenkelesi)
6 - Baziliksler
7 - Kelerler
8 - Bukalemunlar
9 - Parlak kertenkeleler
10 - Teiidae
11 - Lacertidae
12 - Dev kertenkeleler
13 - Zehirli kertenkeleler
14 - Yılansı kertenkeleler

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ