Aynı adlı ağaçtan elde edilerek hekimlikte ve koku yapımında kullanılan bir reçine...

Aselbent,
Asilbent,
Benzoin, benjoin, 
(Styrax Benzoin),
Ayıfındığıgiller familyasındandır. 
Aselbent veya Asilbent denir. 
8-16 m boylarında, gri kabuklu bir gövdesi, hoş kokulu, damarlı, silindirik yaprakları, morumsu ve borumsu güzel çiçekleri olan bir ağaçtır. 

Bir Endonezya efsanesine göre, yoksul ailesine kanı pahasına yardım etmek isteyen bir genç kızın biçim değiştirmesiyle ortaya çıkmış bir ağaçtır. Mayıs-ağustos aylarında bitkinin gövdesinde açılan küçük yaralardan sızan önce sarımsı zamanla esmerleşen reçine yeterince sertlesince ağaçtan kazınır. Bu reçineye asilbent deniyor. Bakımlı ve gelişkin bir ağaç her üç ayda yapılan hasatlarda üç kg kadar ürün verebilir. Yedi yaşında çizilmeye başlanan ağaç kuruyup yok oluncaya kadar uzun yıllar boyunca reçine vermeye devam eder. 

Bileşiminde organik asitler ve uçucu yağ bulunur. Asilbent üretildiği Uzakdoğu’da kötü ruhları kovmak için tütsü olarak yakılır. Ünlü Java sigaralarına ve diğer tütsülerin içine katılır. Parfümeri sanayinde kullanılır. Mikrop öldürücü, balgam söktürücü, yumuşatıcı, idrar söktürücü, yara iyileştirici özelliklerinden dolayı halk hekimliğinde kullanılır. Aselbendin kendine özgü, sıcak, hafif odunsu, kremsi, vanilyaya benzeyen bir aroması vardır.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ