Adını ve kaynağını ünlü bir Hollanda' lı ilahiyatçıdan alan Hıristiyan öğretisi...

Jansenizm,
Janseniusçuluk,
Descartes usçuluğtıyla Augustinus tanrıcılığını uzlaştırmaya çalışan Piskopos Tansenius'un öğretisi. Hollandalı piskopos Cornelis Jansenius (l585-1638)'e göre insan günahlarla yüklü bir yaratıktır ve ancak tanrı bağışıyla kurtulabilir. Tanrının kendisini bağışlamasını dilemek ve beklemekten başka yapabileceği hiç bir şey yoktur. 
Dilimizde Jınsenius' culuk ve Jansen'cilik deyimleriyle de dile getirilen bu öğreti tümüyle Augustinus anlayışına dayanır ve insan özgürlüğünü yadsır.

İnsan özgürlüğüne büyük bir pay ayıran Cizvitcilik'e karşı çıkan ve onunla 'büyük bir savaşıma giren Jansenizm, aynı zamanda bir Hıristiyan tarikatı olarak, Port-Royal manastırında toplanan düşünürlerce benimsenmiş ve izlenmiştir. Arnauld, Nicole, SaintCyran, Loncelot ve Blaise Pascal gibi düşünürlerin elinde işlenen bu öğreti sonunda tüm gizemciliğe varmıştır. Özellikle Jansenci Blaise Pascal (1623-1662), Augustinusçuluğun ve onun bir XVII. yüzvıl biçimi olan Jansenciliğin gizemciliğe dönüşmesinde büvük rol oynamıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ