Yunanlı Tarihçi Ksenophon' un, "Onbinlerin dönüşü" olarak da bilinen ünlü yapıtı...

Anabasis,
Ksenophon,
Asia Minor'un Pers satrabı Kyros'un Pers kralı Artakserkses'e karşı isyan hareketinde paralı asker olarak görev yapan on bin Hellenin öyküsü Anabasis.
MÖ 430-355 yılları arasında yaşamış olan Atinalı yazar. MÖ 401 yılında Pers satrabı Kyros'un ordusunda paralı asker olarak göreve başlamış ancak Kyros öldürüldükten sonra Yunanlılar'ı ülkelerine geri götürmüştür. Daha sonraları Sparta yanında savaştığı için Atina'dan kovulan Ksenophon kendisine Spartalılar tarafından verilen bir çiftlikte eserlerini kaleme almıştır. 

En önemli eserleri;
Symposion ve Apologia Sokratous, 
Sokrates'ten Anılar, 
Thukydides'in Peloponnesos Savaşı 
Yunan Tarihi Hellenika, 
Kyroupaideia, 
Lakedaimonialıların Devleti (Lakedaimoniorum Politeia), Oikonomikos.

Her şey İ.Ö. 401 yılında başlar. Pers prensi Kyros, ağabeyi kral Artakserkses'e karşı Grek paralı askerlerini de içine alan bir orduyla Lidya'nın Sardes kentinden yola çıkar. Ksenophon, bu sefere bir "savaş muhabiri" olarak katılmaktadır. Fırat üzerinde Kunaksa'da yapılan savaşta Kyros ve generalleri öldürülünce, yurtlarından 2400 km. uzakta, sarp ve düşman bir ülkede kalan gönüllüleri kurtuluşa kavuşturan, kaderin itişiyle savaş muhabirliği'nden ordu komutanlığına geçen Ksenophon olacaktır. 

Dört ay sonra, gönüllülerden arta kalan iki bin kişi, geri dönüşlerini tamamlayarak, Karadeniz'in sularına karşı coşkuyla ünlü haykırışlarını koparırlar: Thalassa! Thalassa!

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ