Yassı bedenli bir balık....

Pisi, 
Pisi Balığı, 
Kalkan Balığı, 
Dil Balığı,
Yassı balıklar (Pleuronectiformes), kemikli balıklar sınıfına ait, yassı vücut yapıları ile dikkati çeken bir balık takımı. 

Yetişkin balıkların vücutları, rahatlıkla denizin tabanına yatabilecekleri şekilde yassılaşır. Gözlerinin ikiside renkli olan üst taraflarında bulunur, beyaz renk olan kör tarafları ile yerde yatarlar. Sırt ve kuyruk yüzgeçleri birleşiktir. Suyun içinde dalga haraketleri ile ilerlerler. Ayrıca yattıkları yerin rengini kendi renkleri ile taklit etme kabiliyetleri vardır. Bayağı pisi balığı, Bayağı dil balığı ve kalkan balığıdır.

Pisi balığının (Platichthys flesus)  büyüklüğü ortalama 20-25 cm, maksimum 50 cm olup 0-4 kg ağırlığındadır. Tatlı, tuzlu ve acı sularda yaşayan farklı türleri vardır. Dişilerin büyümesi çoğunlukla erkeklerden daha hızlıdır.Pisi balığının vücudu üstten ve alttan yassılaşmıştır. Bu sayede rahatlıkla denizin tabanına yatabilirler. Gözleri vücudunun sağ tarafında olup, gözlerin bulunduğu sırtı yeşilimsi veya sarımsı kahverengi lekelerle kaplıdır. Sırt yüzgeci başta gözden, kuyruk yüzgeci kaidesine kadar devam eder, kuyruk yüzgeciyle birleşmez. Üst kısmının rengi esmer, kısmen kahverengi, koyu noktalı, alt tarafı ise beyazdır. Vücudu küçük pullarla kaplıdır. Yan çizgi gözün bulunduğu tarafta göğüs yüzgeci etrafında kıvrımlıdır. Sırt ve anüs yüzgeçleri kuyruk yüzgecine ulaşmaz.  Pisi balıkları suyun içinde dalga hareketleri ile ilerlerler. Yattıkları yerin rengini kendi renkleri ile taklit etme kabiliyetleri vardır. Ayrıca pisi balığı gibi deniz dibinde yaşayan balıklar suda durmaya gerek duymazlar. Bu yüzden pisi balıklarında yüzme kesesi yoktur.Pisi balıkları, yeterli miktarda yiyecek buldukları kumlu deniz tabanlarında yaşayan yassı balıklardır. Sıcak ayları diplerde geçirip,kışın sahillere yaklaşırlar. Acı sulara nehir ağızlarına kadar sokulurlar.  Kuzeydoğu Atlantik sahilerinde, Kuzey Denizi, Baltık Denizi, Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz de yaşar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ