Ürenin hidrolizlenmesiyle amonyak ve karbondioksit oluşmasını katalizleyen enzim...

Üreaz,
Üreaz enzimi,
Üreaz, ürenin karbon dioksid ve ammonyağa hidrolizini katalize eder. Başlıca, tohumlarda, mikro-organizmalarda ve omurgasızlarda bulunur.
Bitkilerdeki üreaz, hekzamerdir (6 eş zincirden oluşur) ve sitoplazmaya yerleşmiştir. Bakterilerde, iki veya üç farklı alt birimden oluşur. Üreazın, harekete geçebilmesi için her alt birimi için iki nikel iyonuna bağlanması gerekir.

Bir kimyasal tepkimeye sebep olan ve onu hızlandıran, çoğunlukla Protein yapısında olan organik maddeye Enzim denir. Enzimler, canlı hücrelerde üretilen özel proteinlerdir. Enzimler yalnız proteinden oluşur (basit enzim). Enzimlerin proteinden oluşan kısmına apoenzim denir. Pepsin, üreaz gibi bazı apoenzim ile koenzimin birlikte oluşturduğu gruba, tam enzim anlamına gelen holoenzim denir.

Eğer enzimler olmasaydı, biyokimyasal tepkimelerin çoğu ya hiç olmazdı ya da son derece yavaş ger­çekleşirdi. Enzimler hücrede üretilmesine rağmen hücre dışında da çalışabilir. Bazı maddeler de enzimlerin etkinliğini durdurur. Bunlara inhibitör madde denir. Siyanür, kurşun, civa gibi ağır metal iyonları inhibitör maddelerdir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ