Tayland' da yaşayan, kadınların boyunlarını uzatmak için bilezikler kullandığı bir halk...

Mabailer,
Karenler,
Turistlik bir köyü andırıyor Karen Köyleri.
Lüks tatil köyleri akla gelmesin hemen. Ellerinde fotoğraf makinalarıyla çeşitli ülkelerden turlar ile dağ köylerine gelmiş turistler ve uzun boyunlu Karen kadınlarının buluşması. Myanmar ( Burma) ve Tayland sınırında yaşayan kabilelerden olan Karen kabilesinin simgesi olan uzun boyunlu kadınlar köyün orta yerindeki hediyelik eşya tezgahlarının yanlarına sıralanmış, meraklı bakışların ve fotoğraf makinalarının hedefi oluyor. Myanmar daki askeri rejimden kaçan Karen’ler kuzey Tayland’a sığınmışlardır. 

Bu bölgede Myanmar kökenli pek çok kabile ve kavim vardır. Akha, Lahu, Lisu, Mien, Hmong ve Karen’ler en çok nüfusa sahip kavimlerdendir. Çok küçük yaşlarda boyunlarına, kol ve bacaklarına halkalar takan Karen kadınları Tayland’ın kuzey coğrafyasında oldukça ilginç görüntüler sunuyor. Yıllar ilerledikçe takılan halkaların sayısı da artıyor. Ve uzun boyunlu kadınlar tarih sahnesindeki yerlerini alıyor.

Ağırlıkları 7-8 kg olan halkalar yıllarca Karen kadınlarının bedenleriyle bir oluyor ve zamanla çıkarılması imkansız hale geliyor. Boyun, kol, bacak ve hatta kulak memelerinin içine de halka takan Karen kadınlarını görmek mümkün bu coğrafyada. Savaşçı ve özgür ruhlu olan Karen kadınlarının boyunlarına halka takarak uzatma geleneği ataları kabul ettikleri dişi ejderhanın görünüşüne benzeme isteğidir. 

Köyün orta yeri en kalabalık yeri. Yan yana sıralanan tezgahlar, turizmden geçimlerini sağlayan köylüler ve turistlerin buluşma yeri. Geleneksel motifler içeren kilim, eşarp ve örtülerin dokumacıları Karen kadınları. Kuzey Tayland izleri taşıyan hediyelik eşyalar da turistler ile buluşuyor. Tezgahlarda ki uzun boyunlu kadınlar adeta podyumda mankenlik yapıyor fotoğraf düşkünlerine. Fotoğraflardan alınan bahşiş ise köyün en önemli gelir kaynağı. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ