Şeker elde edilen bir bitki...

Şeker Kamışı,
Şeker pancarı,
Hurma ağacı,
Şeker akçaağacı,
Şeker veya sakkaroz çoğu bitkinin bünyesinde bulunur. Fakat bünyesinde ekonomik olarak şeker elde edilebilecek kadar şeker bulunduran iki bitki vardır: Şeker kamışı, şeker pancarı. Önemli şeker mahsullerinden olan şeker kamışı ve şeker pancarındaki şeker, bitkinin kuru ağırlığının %12–%20 kadarını oluşturabilir. Hurma ağacı, sorghum ve şeker akçaağacı ise önemi daha az ticari şeker ürünleri içerisindedir.

Ana vatanı Hindistan ve Arap ülkeleri olan şeker kamışı dünyada tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Türkiye'de şeker kamışı tarımı yapılmamaktadır. Şeker, yüzyıllardan beri insanların önemli gıda maddelerinden birisidir. XVIII. yüzyılın sonuna kadar sadece şeker kamışından üretilmiştir. Şeker pancarı tarımı ve şeker üretimi ise XIV. yüzyılda başlamıştır. Dünyada üretilen şekerin yaklaşık %74’ ü şeker kamışından, %26’ sı ise şeker pancarından üretiliyor.

Şeker kamışı (Saccharum officinarum);
Poaceae familyasından şeker elde edilen bir bitkidir. Sıcak bölgelerde yetişir. Şeker üretim maliyeti pancara göre daha düşüktür. Dünya şeker üretiminin yüzde 74'i şeker kamışından sağlanır. En büyük üretim yüzde 15' i Küba tarafından üretilir. Kübalılar şeker kamışını kahveye batırırlar. Küba'nın milli içkisi rom şeker kamışından üretilir. Küba'da en çok şeker kamışı üretilen yer Pınar del Rio' dur.Küba'ya İspanyollar tarafından taşınmıştır. İspanyollar Şeker Kamışını Büyük İskender ile tanımışlardır. Hindistan'dan Avrupa'ya yayılmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ