Kenya' da yaşayan bir halk...

Luhyalar,
Luolar,
Kalenjinler, Kikuyular
Kambalar, Kisiiler,
Samburular,
Kenya'nın en büyük etnik grubu Kikuyu' lar, nüfusun %25' ini oluşturur, Başkent Nairobi çevresinde yoğun olarak yaşarlar. Geleneksel olarak politik iktidarı elinde tutan gruptur.  

Luhyalar ülkenin ikinci büyük etnik grubunu oluşturur. Batı Kenya'da ve Uganda sınırının güney kesimlerinde yaşarlar.
Kenya' nın üçüncü büyük etnik grubunu oluşturan Luolar, batı Kenya'da Vicoria gölü çevresinde yerleşmiştir. Uganda ve Tanzaya' da yaşayan halklarla akrabadırlar. Son dönemlerde bölgesel savaşlar Luoların Kikuyu yönetimiyle hesaplaşmasından ibarettir.
Kenya' nın dördüncü büyük etnik grubu Kalenjin' ler, beşinci ise Kamba' lardır

Kambalar geleneksel olarak askeriyede söz sahibi roller üstlenmişlerdir. Altıncı en büyük etnik grup olan Kisii' ler nüfusun %6'sını oluşturur ve politik olarak Luo'lar gibi Kikuyu karşıtı bir duruş sergilerler.

Samburular; 
Samburu halkı, Kenya’nın kuzeyinde yaşayan yarı göçebe bir kabiledir. Yaşamları inek, koyun, keçi ve deveden oluşan sürülerine bağlıdır. Sürülerin bakımını kabilenin erkekleri üstlenir. Kadınların görevi ise kulübe inşa etmek, inek sağmak, su, yiyecek ve ateş için odun bulmaktır. Kabile içinde Samburu çocuklarının da önemli görevleri vardır. Erkekler küçük yaşlarda sığır ve koyunları otlatmayı, avlanmayı ve sürüleri korumayı, kızlar ise yemek yapmayı, su ve odun bulmayı öğrenir. Samburu kabilesinde cinsiyet ve yaşa bağlı sosyal sınıflar vardır. Kızlar ve erkekler yetişkinliğe kabul edilme sürecinden geçer. Bu geçiş döneminde yapılan tören ve kutlamalar çok önemlidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ