İlk damıtılan ve içinde anason bulunmayan rakı...

Soma, 
Suma,
Rakı, adı Arapçada terleyen anlamına gelen araki'den geliyor. Rakı yaş üzümden ya da genellikle şeker açısından zengin kuru üzümden damıtılarak elde ediliyor ve anasonla kokulandırılıyor.
Üzümler önce parçalanarak suyla karıştırılıyor. Elde edilen şekerli suya mayşe adı veriliyor. Buharla sterilize edilen mayşe soğutulduktan sonra fermantasyon aşamasına geçiliyor. 

Mayşe, 25-30 derece sıcaklıkta en az 48 saat bekletilir. Mayşe'den yüzde 7-8 alkol içeren mayş elde ediliyor. Mayş'ın damıtılmasından elde edilen ürüne ise soma ya da suma deniyor. İçme suyu eklenerek alkol oranı düşürülen suma' ya bu aşamada anason tohumları ekleniyor ve kızgın buharla son damıtma işlemine geçiliyor. Damıtma imbiğinden ilk yarım saatte akıtılan ürün üretim dışı bırakılıyor.

Bundan sonraki 5-6 saatlik sürede elde edilen ürüne baş ürün, sonraki 30-36 saat süreyle akan ürüne orta ürün, son altı saatte buharın kızgınlığı artırılarak alınan ürüne ise son ürün adı veriliyor. Orta ürün su eklenerek söndürültükten yani alkol yüzde 45-50'ye indirildikten sonra elde edilmek istenen rakı çeşidine göre şeker eklendikten sonra meşe fıçılarda 60-75 gün dinlendirilip, şişeleniyor. 36 saatlik damıtmanın tam ortasına rastlayan ürüne ise göbek rakısı adı veriliyor ve en makbul rakı kabul ediliyor.

Mevcut Rakılar;
Altınbaş, Ata Rakı.
Burgaz Rakı,
Beylerbeyi Rakı,
Efe Rakı,
Fasıl Türk Rakısı, Fasıl Yaş Üzüm Rakısı.
Herdem İzmir Sakızlı,
İzmir Rakısı, 
Kara Efe, Kulüp Rakı

Mercan Türk Rakısı, Mest Rakı, 
Rakı Turka
Sarı Zeybek,
Tekirdağ Rakısı, Tekirdağ Rakısı Altın Seri, Tekirdağ Rakısı Trakya Serisi.
Yekta Rakı, Yeni Ra

Anason, anason bitkisinin tohumlarından elde edilir. Rakı gibi alkollü  içkilere katmak için kullanılır. Anasonun tatlımsı tadı ve özgün kokusu içinde bulunan anethol denilen yağdan gelir. Anethol alkolde çözünür, ama su oranı arttıkça çökelir. Bu nedenle anasonlu içkiler suyla karıştırıldığında beyaz olur. Anason, tatlılarda da kullanılan bir baharattır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ