Güney Asya' da yaşayan bir maymun cinsi ...

Langur,
Pygathrix nemaeus.
Altın sarısı yüzü, kabarık tüyleri, kestane rengi çorapları, siyah şort ve ayakkabılarıyla langur, dünyadaki en renkli memelilerden birisidir. Langur dilinde uzun uzun bakmak tehdit anlamındadır. Sallanan,tırmanan ve sıçrayan langurlar, yağmur ormanı boyunca yarışırlar. Ağaç dalları onların otoyolları gibidir. Altı metre uzaklıktaki ağaçlara atlayabilirler. Güneydoğu Asya' da yaşayan langurlar aşırı avlanma sonucu tehlike altındaki türlerin arasındadır. Hindistan, Malakka Yarımadası, Sumatra, Cava, Borneo ve yakın adalarda yaşar. 


Yaşamlarını gerezalar gibi ağaçların üstünde geçiren bu maymunların kuyrukları, kolları ve bacakları ince uzundur. Ormanda büyük bir hızla ve kolaylıkla ağaçtan ağaca geçerek ilerler. Ayrıca yerde de hızlı hareket edebilirler. 

Besinlerini ağaçların yaprakları, çiçekleri ve tohumları oluşturur. Langurlara deniz kıyılarından Himalayalar'da 3.000 met­reye ulaşan yüksekliklerdeki karla kaplı çam ormanlarına kadar değişen ortamlarda rastla­nabilir. Kuyrukları, baş ve gövde uzunlukları­nı biraz aşar. Postları genellikle boz, en irilerin toplam uzunluğu yaklaşık 1,8 metredir. Dişi bir batında tek bir yavru doğurur. Yeni doğan yavrunun rengi erişkinlerden çok farklıdır. Kutsal langur, Hindistan' da kutsal sayıldığından rahatça köylerde ve tapınaklarda dolaşır, dükkanlara girer ya da tarlaları yağmalayabilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ