Güney Amerika' da küçük militan gruplarla devrim yapma anlayışına verilen ad...

Fokoculuk,
Fococuluk,
İspanyolca: foquismo,
Kent gerillalığı.
Fokoculuk; Gerilla savaşı yoluyla devrim yapılmasına dair geliştirilen devrim stratejisine verilen ad. Fokoculuğun temel prensibi, küçük paramiliter grupların halkı isyana teşvik ederek rejimi yıkmayı amaçlamasıdır. Rejimi devirmek için özgün yaklaşım,  kırlardan harekete geçerek başlamak. Ancak 1960 yılından sonra kentsel gerilla savaşı hareketleri ortaya çıkmış. 

Latin Amerika ülkeleri gerilla gruplarının faaliyetlerinde hem gerillaların kendileri, hem de Marksist sosyalizm içindeki muhalifleri tarafından fokoculuk  olarak tanımlandı. 

İlk olarak Fransız entelektüel Regis Debray tarafından ortaya atılan bu strateji, teoride ve pratikte Che Guevara tarafından geliştirilerek Marksist literatüre girmiştir. 1959 yılında gerçekleşen Küba Devrimi sayesinde bu yöntem, Vietnam Savaşı örneğinde olduğu gibi uluslararası arenaya taşınmıştır. İkinci Dünya Savaşı' nın hemen ardından üçüncü dünya ülkelerinde ortaya çıkan ve özellikle Küba, Venezuella, Kamboçya gibi ülkelerdeki sosyalist hareketler arasında tutulan devrimci akımlardan birisidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ