Dinsel ayinlerde tanrı ve tanrıçalara ya da ölülerin ruhuna kutsal içki sunmak için kullanılan kap...

Riton, 
kutsal içki kapları,
Seramiğin bir bölümü günlük işlerde kullanılmaya uygun değildir. Onlar, dini törenlerde kullanılmış, mezarlara ölü hediyesi olarak bırakılmışlardır. Hayvan ve kuş biçimli, pişmiş topraktan yapılmış içki kapları, Hitit metinlerine göre, dini törenlerde kullanılan, kıymetli madenlerden yapılmış Bibru denilen hayvan biçimli kapların ilk örnekleridir.

Bunlar arslan, antilop, boğa, tavşan, köpek, domuz, kartal, keklik, manda, hayvan ve kartal başı biçimindedirler. Gövdeleri sandal, emzikleri hayvan başı biçiminde olup kayıkçıları, sandalların kenarlarında olan kaplar da, Kültepe seramik repertuarında önemli yer tutar. Bu kapların bir başka grubu da çizme şeklinde olanlardır. Tek renkli, parlak astarlı veya geometrik motiflerle bezenmiş bu kült kaplarının çoğu Kültepe’ye özgüdür. 

Ib katında keşfedilmiş tanrı heykelciklerinin çoğunu, tunç, fayans, fildişi, kurşundan yapılmış Baş Tanrıçanın iki eliyle  göğüslerini tutan çıplak heykelcikleri temsil eder.
Baş Tanrıçanın eşini, çocuklarını bir arada gösteren kurşun figürinler ve bunların döküldüğü/çoğaltıldığı taş kalıplar, bu çağ  tanrılar aleminin değişik amblemlere sahip ayrı tanrılardan oluştuğunu  kanıtlamaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ