Beyaz mermerdeki sert kısım...

Çört,
Emeril,
Çört de denilen ve beyaz mermerde rastlanan çok sert bölüme verilen ad. Mermer denince akla genellikle heykel, biblo yapımı gibi bezeme işlerinde kullanılan parlak, güzel görünümlü, ağır bir kayaç gelir. Mermer aslında, yeraltında ısı, basınç ve sulu çözeltilerin etkisiyle değişime uğramış kireç­taşı ya da dolomittir. 

Piyasada, yüzeyi parlatılabilen, kalsiyumca zengin başka deko­ratif kayaçlar da mermer olarak adlandırılır; hatta bunlar değişime uğramamış kayaç türle­ridir. Mesela, Purbeck mermeri, tatlı sularda yaşayan salyangozların kabuklarıyla dolu, sıradan bir tatlı su kireçtaşıdır. Bileşi­minde hiç kalsiyum bulunmayan, ama mer­mer olarak adlandırılan başka kayaçlar da vardır.     

Günümüzde heykeltıraşların çoğu, İtalya' nın kuzeybatısındaki Carrara bölgesinden ge­len mermerleri kullanır. Günü­müzde mermer çıkartılan başlıca ülkeler Bel­çika, İrlanda, İsveç, İsviçre, ABD ve Hindis­tan'dır. Türkiye'nin pek çok yerinde de mer­mer çıkartılmaktadır. Afyonkarahisar, beyaz ve gri damarlı Marmara, gri beyaz Muğla, mavimsi mermeri, Gri Yalova ve Kütahya, beyaz İzmit ve Selçuk, sarı benekli Denizli mermerleridir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ