Yelkenli gemilerde pruva ile grandi direklerinin serenlerine bağlı oynak halatların makarası...

Bragot,
(isp. bragote). 
Denize. Yelkenli gemilerde, pruva direğinin tirınket yelkeni ile grandi direğinin mayistra yelkeninin serenlerine bağlı pırasya tornosuna verilen ad.
Gemilerde baştan birinci direk ile ikinci direğin serenlerine bağlı oynak halatların makarası. 

Rüzgar gücünden faydalanıp yol almak üzere direklerine kalın bez gerilen su aracı, gemi. Gerilen beze yelken adı verilir. İnsanlar binlerce yıldır çeşitli vasıtalar yaparak denizlerden, göllerden akarsulardan istifade etmişlerdir. Yelkenli tekne MÖ 2400'lerde Mısırlılar tarafından icat edilmiştir. İlk yelkenin malzemesi papirüs'tür.

İlk önceleri yelkenler kare biçimindeyken, bunun yerine daha sonraları üçgen biçiminde yelkenler kullanılmaya başlandı.Yelkenli gemiler 19. yüzyılın sonlarında yerini kömürle çalışan buharlı gemilere bıraktılar. Osmanlılar zamanında donanmada kullanılan yelkenli gemilere kadırga ismi verilirdi. Bir kadırganın üç yelkeni vardı. Büyüğüne cankurtaran denilirdi. Bu yelkenlerden başka her kadırgada trinket denilen dört köşe küçük bir yelken bulunurdu. Yelkenli bir teknenin rüzgarı alış yönüne göre hareketlerine çeşitli adlar verilir. Tam arkasından rüzgarı alarak ilerleyen yelkenliye pupa, yandan alarak gidene apaz gidiyor, denir. Yelkenli gemiler rüzgar yönüne doğru yol alamaz. Fakat dümen ve yelkenleri gerektiği ustalıkla kullanmak şartı ile az veya çok yaklaşılabilir. Böylece zikzaklar yaparak rüzgarın içine doğru ilerlemesine yelkenli orsa çekiyor denir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ