XIX.Yüzyılda yaşayan ve divan şiirinin son büyük temsilcilerinden biri olan şair...

Avni Bey,
 
Yenişehirli Avni Bey,
XIX. yüzyıl klasik Türk edebiyatı temsilcilerindendir. 
(1826 -1883)
Yenişehirli Avni Bey divan şiirimizin çok önemli bir ismi ve son temsilcilerindendir. Türkiye toprakları dışında kalan Balkanlar'daki tarihi kentlerden biri olan Yenişehir'de dünyaya gelmiştir. Bekir Paşa’nın oğludur. Hususi tahsil görerek yetişti. Arapça ve Farsça öğrendi. Edebiyatla meşgul oldu. 

Abdurrahman Sami Paşa, Vidin valisi olunca, Avni Beyi katiplik vazifesiyle yanına aldı. Abdurrahman Sami Paşa, Avni'nin yetişmesi, ilminin artması için gereken bütün yardımı yaptı. Özellikle Mesnevi'yi bizzat öğretti. Avni Bey, daha sonra İstanbul'a gelerek Beşiktaş Mevlevihanesi Şeyhi Yenişehirli Nazif Dedeye intisap etti. Nazif Dede’nin kızı ile evlenerek damadı oldu. 

Bağdat’ta divan katipliğinde ve İstanbul Bidayet mahkemesi azalığında bulunmuştur. İstanbul'a tekrar döndüğünde eşini ve oğlunu peşpeşe yitirmesi nedeniyle ömrünün geri kalan kısmını maddi ve manevi sıkıntılar içinde geçirmiştir. Özel bir eğitim görmüş, iki yabancı dil bilen, batı edebiyatı kaynaklarını incelemiş bir kişidir.  Mevlevi tarikatine mensup şairimizin Türkçe ve Farsça şiirleri kusursuz kabul edilmektedir. 1883 tarihinde vefat etmiş. Bahariye Mevlevihanesi’ne defnedilmiştir. 

Divan, Mesnevi Tercümesi ve Abname gibi eserleri vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ