Macar bestecisi ve piyano virtüözü...

Franz Liszt, 
(1811, Macaristan - 1886, Almanya)
Macar piyanist ve bestecisi.
19. yüzyılın en önemli piyanistlerinden birisi, senfonik şiir tarzının yaratıcısı olan bestecidir.
Macaristan’ın Doborjah kasabasında 1811 yılında doğdu. Piyanist olan babası, Liszt’in ilk öğretmenidir. Liszt’in bu husustaki kabiliyetini gören devrin meşhur piyano öğretmeni Czerny, ona ders vermeyi üzerine aldı.

Bir konserde Beethoven de bulunmuş ve Liszt’i başarısından dolayı tebrik etmişti. 
Müzik öğretimine çok küçük yaşta başlamıştır. Ayrıca Czerny, Salieri, Paer ve A.Reicha yanında çalışmıştır. Bu arada İstanbul'a da gelmiş ve Dolmabahçe sarayında konser vermiştir. Yine bu seyahatlerin birinde Kontes Marie d'Agoult ile evlenmiş, bu birleşmeden sonradan Richard Wagner'in karısı olacak Cosima doğmuştur. 1848'den sonra Weimar'a gelen Liszt oraya yerleşmiştir. Bu arada Richard Wagner ile tanışmış. Genç besteciyi her bakımdan desteklemiştir. Liszt 1850 yılında Wagner'in ünlü operası Logengrin'in ilk temsilinde orkestrayı idare etmiştir. 1858 yılında idare etiği Peter Cornelius'un Barbier von Bagdad adlı operasının başarısızlığa uğraması üzerine Roma'ya gitmiş uzun süre dini bir çevre içinde yaşadıktan sonra 1869 yılında Weimar'a dönmüştür. Bundan sonra tekrar öğretmenliğe devam etmiştir. 

İlk operasını 13 yaşında veren Liszt, 1839-1847 yılları arasında pekçok müzik eserleri ve değişik yerlerde konferanslar verdi. Türkiye’ye de gelen Liszt’e Sultan Abdülmecid Han tarafından nişan verilmiştir. Faust Senfonisi diye bilinen senfonisinden başka Macar rapsodileri, piyano konçertoları ve sonatları vardır.

1858 yılında Roma’ya giderek papazlığa bağlanmış. 1886 yılında Bayreuth'daki Wagner festivali sırasında ölmüştür.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ