Kuzey Amerika' da yaşayan, iri boynuzlu bir geyik cinsi ...

Elk, 

Mus,
Sığın, 
Sığın geyiği, 
Taçboynuzlu geyik.
Bu geyikler palmat (ele benzer) boynuzlu, boynu sakallı ve iri bir geyiktir.

Geyikgiller (Latince, Cervidae) familyasında yer alan en büyük geyik türüdür. Avrasya ve Kuzey Amerika'da yaşar. Kuzey Amerika'daki çeşitlerine mus veya wapiti, Avrasya'daki çeşitlerine elk denir. Elk kelimesi Eski İngilizce'deki elh ve eolh kelimelerinden türemiştir. Elk kelimesi soyu tükenmiş  İrlanda elki, bazen Hindistan'daki Sambar geyiğini tanımlamakta kullanılır.

Geyikler Antarktika ve Avustralya dışındaki kıtalarda oldukça yaygın olarak dağılmıştır. Afrika kıtasında Kuzey bölümünde Tunus ve Cezayir'in Atlas Dağları'nda bir miktar kızıl geyik yaşar. Orta ve Güney Amerika'nın broket ve pudusu ile Asya'nın munçağı gibi küçük geyikler ise genelde sık ormanlarda yaşar ve açık alanlarda pek görülmezler. Tundra ve taygalarda ren geyiği ile mus geyiği yaşar.

Kuzey Amerika'da yaşayan beş geyik türünün (Ak kuyruklu geyik, katır geyiği, ren geyiği, elk ve mus) tamamına Kanada Rocky Dağları ile Alberta ve British Kolombiya bölgelerinde rastlanır.

Geyik boynuzları diğer geviş getiren çift toynaklıların boynuzlarından farklıdır. Geyik boynuzları özellikle yazları olmak üzere her yıl gelişen kemiksi bir yapıya sahiptir ve genellikle yalnızca erkek geyiklerde oluşur. Dişi geyik bir batında bir ya da iki yavru doğurur. Geyikler beslenmelerinde seçicidir. Yapraklarla beslenirler.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ