Halk dilinde semizotuna verilen ad...

Tomekan, 
Pirpirim, 
Perperen,
(Azerice perperen)
Semizotu.
Purslane,  
Semizotu,

Semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Kökeni Orta Doğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgelerinde bulunmaktadır. Sebzeler arasında en fazla miktarda Omega-3 içerdiği anlaşılmıştır.

Semizotu, en çok 30 cm. kadar boylanabilen bir ya da çok yıllık otsu bir bitkidir. Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir. Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur. Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır.

Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor. Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.

Semizotu(Purslane) salatası;

Malzemeler:
250 gr taze semizotu, yıkanmış ve süzülmüş, 1 orta boy beyaz/mor soğan, yuvarlak doğranmış, 1 su bardagi minik domates, yuvarlak dilimlenmiş küçük domates, 2-3 yemek kasigi limon suyu, 1 yemek kaşığı sirke, 3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz,

Semiz otlarını ister elinizle isterseniz bıçak yardımıyla yaklaşık 2 cm. uzunluğunda parçalara bölün. Saplarinin kalın kısımlarını atın. Domates, soğan ve doğranmış semizotlarını servis tabağına alın. Küçük bir kasede limon suyu/sirke, zeytinyağı ve tuzu güzelce karıştırın. Salata malzemesinin üzerine dökün. Hepsini harmanlayın ve servis yapın. Semizotu Salatasını her türlü et, balık, tavuk ve sebze yemeğinin yanında servis edebilirsiniz.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ