Türkiye Cumhuriyeti’ nin ulusal marşı olan İstiklal Marşı’ nın bestecisi...

Osman Zeki Üngör,
(1880-1958)
Kemancı, Besteci, Müzik Öğretmeni, Orkestra şefi.
İstanbul’ un Üsküdar semtinde doğdu. Beşiktaş Askeri Rüştiyesi’ni bitirdi. Muzıkay-ı Hümayun’a yazıldı. Aranda Paşa’dan temel müzik dersleri aldı. Hüseyin Bey, Pepini Giato ve Vondra Bey’den keman dersleri aldı. Ayrıca Saffet Atabinen’in de öğrencisi oldu ve onun idaresindeki orkestrada baş kemancılığa başladı. İstanbul Erkek Darül Muallim'de (İstanbul Erkek Lisesi) müzik öğretmenliği yaptı. 

1917-1918 yılları arasında Saray Orkestrası şefliği yaparken Beethoven, Wagner ve Weber gibi besteciler ile  Viyana, Berlin, Dresden, Münih, Peşte ve Sofya’da eserlerini yorumladı. Cumhuriyetin ilanından sonra 1924 yılında açılan Musiki Muallim Mektebi’nin müdürlüğüne getirildi. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal marşı olan Mehmet Akif’in yazdığı İstiklal Marşı’nın bestesini yaptı. 1924 yılında Ankara'da Maarif Vekaletinde bir kurul toplandı. Bu kurul, 24 müzisyenin bestesinin içinden Ali Rıfat Çağatay'ın bestesini kabul etti. İstiklal Marşı, metni ve bestesiyle bütün okullara bildirildi. 1930 yılına kadar bütün okullarda söylendi. 

Ali Rıfat Çağatay'ın bestesinin Türk müziğinin etkisi altında olduğu gerekçesiyle 1930 yılında alınan karar uyarınca Osman Zeki Üngör'ün bestesi benimsendi. 1921 yılında Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşı'nın bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir. 

Osman Zeki Üngör, 54 yaşında emekli oldu.Yerine orkestra şefi olarak Ahmet Adnan Saygun, Musiki Muallim Mektebi Müdürlüğüne de Salahaddin Bey getirilmiş.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ