Sinema makinası ve renkli fotoğrafı bulan, ilk film yapımcıları olan Fransız kardeşler...

Lumiere, 
Lumiere Kardeşler,
Lumiere Fransızca ışık anlamındadır.
Auguste Marie Louis Nicolas,
(19 Ekim 1862, Besançon, Fransa – 10 Nisan 1954, Lyon) 
Louis Jean,
(5 Ekim 1964, Besançon, Fransa – 6 Haziran 1948, Bandol), 
İlk film yapımcılarındandırlar.
Sinema, kökeni Grek dilinde hareket, devinim anlamını içeren kinema sözcüğüdür. Sinema, hareketi, devinimi yazmak veya onu yazarak anlatmaktır.

Kinema graphion sözcüğü, sinema olgusunun evrimi içinde hareketi fotoğrafla yazmak veya fotoğrafla açıklamak anlamını içeren cinema tographe sözcüğüne dönüşmüştür. Sinema olgusu, Amerikalı T. A. Edison'un 1889 yılında film çekici kamera ve film gösterici projeksiyon adlı film çekme ve film gösterme kamerasını ve Amerikalı G. Eastman' ın 1889 yılında 35 mm. negatif/pozitif Kodak perforations delikli şerit filmi buluşundan sonra, İngiliz/İskoç teknisyen W. K. L. Dickson' un bu ikiliye katılımıyla 1891 yılında var olmuştur. 

T. A. Edison, 1894 Paris sergisinde film çekme ve gösterme üzerine bir gösterisi düzenler. Fransız kimya bilimci Louis Lumiere, kardeşi biyoloji bilimci Auguste Lumiere ve Lumiere kardeşlerin babaları fotoğraf araç ve gereç sanayicisi Antoine Lumiere, yerleşik oldukları Fransa'nın Lyon şehrinden Paris'e gider. T. A. Edison' un film çekme ve film gösterme gösterisini, 1894 Paris sergisinde izlerler. Fransa'nın Lyon şehrinde 1894 yılında, film çekme kamerası, film gösterme projeksiyonu ve film baskı makinası (negatif film üstündeki görüntüleri pozitif film üstüne geçirmek için) gibi üç ayrı işlev yapan bir aygıt yaptılar. Lumiere'ler bu makinanın adını cinematographe koydular. 

Lumiere ailesi, kendi yaptıkları filmleri birkaç ön gösteriden sonra 28 Aralık 1895 tarihinde  Paris'te, kişi başı 1 frank bilet ücreti karşılığında seyircilere gösterdiler. İngiliz dilinden Fransız diline geçen cinematographe sözcüğünü ilk kez cinematograph sözcüğü biçiminde kullanan Leon Bouly'den sonra Louis ve August Lumiere kardeşler ile oğullarını sinemaya yönlendiren baba Antoine Lumiere'dir.

Sinemabilimi, göstergebilim, görüngübilim, toplumölçerbilim, insanbilim, toplumsal insanbilim, toplumsal ruhbilim, mizahbilim, ırkbilim, dilbilim, sözcükbilim, nedenbilim, ulusbilim ile birebir ilişkilidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ