 Potra,
Potra,Potre, 
(Bulgarca poter ya da potera).
(Bulgarca poter ya da potera).
Osmanlının dillere destan Akıncı Ocağı, devletin kuruluşunda ve yükselişinde,  tımarlı sipahisi sınıfından sonra en büyük hizmeti gören akıcılar (Atlı Cengaverleri) ordusudur. İlk zamanlar akıncı beylerinin çoğu, Osman Gazinin yoldaşları olan kumandanların  çocuklarıydı. Akıncı beylerinin yetkileri çok geniştir. Onlar istediklerini  ocağa alır istemediklerini de ocaktan çıkarabilirlerdi. Akıncı beylerinin rütbeleri sancak beyi seviyesindeydi.
Akıncılar içerisinde fedai, dalkılıç, serdengeçti, deli, azap, gönüllü, beşli  gibi şahıs ve grup isimleri vardı. Küçük rütbeli akıncı zabitlerine toyca veya taviçe denirdi.
Akıncılar, yakaladıkları esirlerden aldıkları bilgileri merkeze iletirlerdi.  Akınlar, katılan akıncı sayısına göre isimler alırdı. 100 kişiden az akıncıyla  yapılana çete, 100’den fazla kişiyle yapılana haramilik, akıncı beyinin  kumandası altında yapılana ise, akın denirdi.
 
 
 
 
