İstanbul' un İngilizler tarafından işgal edildiğini Ankara' ya Mustafa Kemal Paşa'ya bildiren ilk kişi olan telgraf memuru...

Manastırlı Hamdi Bey,
Ahmet Hamdi Martonaltı.
Telgrafçı Manastırlı Hamdi Bey (Ahmet Hamdi Martonaltı).
Atatürk tarafından Milli Mücadeleye katkılarından dolayı onurlandırılan, İstiklal Madalyası sahibi telgraf memuru.
16 Mart 1920 günü, İngiliz zırhlısından çıkan silahlı İngiliz birlikleri Harbiye Bakanlığını bastı. İngiliz askerleri, Beyazıt'daki Şehzadebaşı Direklerarasında bulunan Kafkas Tümenine bağlı birliğin karagah ve mızıka erlerinin kaldığı koğuşu sabah 05.45' de bastı. 

Koğuşta uyuyan erlere ateş açarak 6'sının ölümüne ve 10'unun yaralanmasına sebep olan olayı Telgrafçı Hamdi Bey Ankara'ya Mustafa Kemal Paşa'ya bildirdi. Zaman zaman ara vererek işgali naklen Ankara’ya ve Mustafa Kemal Paşa’ya bildirmiştir. Hayatı pahasına büyük bir fedakarlıkla, telgrafhanenin de basılmasına kadar işgal ile ilgili edindiği her türlü ayrıntıyı bildirmeye çalışmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, Telgrafçı Hamdi Bey'in fedakarlığının önemini 1927 yılında okuduğu Nutuk'ta anlatmış ve kendisini onurlandırmıştır. Batı Cephesi Komutanlığı’na atanan Hamdi Bey, I. ve II. İnönü zaferlerini, top sesleri arasında, karargahtan Ankara’ya ulaştıran, Manastırlı Hamdi Bey olmuştur.

Cumhuriyetin ilanından sonra, terfi ettirilerek, Akşehir telgraf memurluğuna atanmıştır. Orada iki yıl görev yaptıktan sonra, Ankara Yenişehir Postanesi Müdürü olmuş. Bu arada sağlığının bozulması üzerine, bir süre tedavi gördükten sonra, kendi isteğiyle Konya İstasyonu’ na birinci sınıf memur olarak atanmış ve bu görevdeyken emekli olmuştur. Soyadı yasası çıktıktan sonra Gazi, İstanbul’un işgali sırasında gösterdiği yararlılığın hatırasına Manastırlı Hamdi Bey’e, Martonaltı soyadını vermiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ