İsrail' in Kuruluş Günü' ne, Filistin' lilerin "Felaket Günü" anlamında verdikleri ad...

Nakba,

Nekbet,
Nikbet.
Filistinliler açısından felaket olarak olarak görülen İsrail Devleti' nin bağımsızlık ilanını ve ardından gelişen olayları nitelemek için kullanılır.

Filistinliler, İsrail'in kuruluş gününü "Felaket Günü" (Nakba) olarak adlandırıyor. İsrail Devleti' nin kuruluşu 14 Mayıs 1948’de BM paylaşım planı uyarınca David Ben-Gurion tarafından ilan edilmiştir. İsrail Devleti'nin bayrağı Musevi dua şalı tallit' in deseninden esinlenilmiş ve rengi Davud' un Kalkanı' nın (Magen David) rengi olan mavidir. 

Başkenti Küdüs olup nüfusunun çoğunluğu Yahudidir. Para birimi Yeni İsrail Şekeli'dir. Ortadoğu’ da Doğu Akdeniz kıyısındadır. Batısında Akdeniz, doğusunda Ürdün, kuzeyinde Lübnan ve Suriye, güneybatısında Sina Yarımadası ve Gazze vardır. 

Ülkenin güneyinde Necef Çölü vardır. Lut Gölü bu İsraildedir. Karmel Dağı ile Yafa arasında Şaran Ovası vardır. Esdradelon Ovası Taberiye Gölü' ne kadar devam eder.İsrail’in doğusu dağlık olup Şamiriye ve Yahudiye tepeleri yer alır. İsrail’in en yüksek noktası 1208 m’lik Nyron Dağıdır. Golan Tepeleri de kuzeydoğudadır.

İsrail Devletinin resmi amblemi Yedi Kollu Şamdan'dır (Menora). Bu şamdanın şeklini eski çağlardan beri var olduğu bilinen moriah isimli yedi dallı bitkiden aldığı söylenir. İki yanındaki zeytin dalları İsrail'in barış arayışlarını simgelediği iddia edilir.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ