İkram etme, ikramda bulunma...

İsar, 
Arapça: isar,
Arapça, ikram etmek, ağırlamak anlamındaki eѕr sözcüğünden türetilmiştir.
İkram etme, ağırlama.
Türkçe’ de diğerkamlık ve özgecilik.
Batı dillerinde ise altrüizm karşılığında kullanılan isar kavramının sözlükte bir şeyi veya bir kimseyi diğerine üstün tutma, tercih etme, bir şeye karşı sevgisi olmak, öncelik vermek, ikram etmek gibi manalara gelmektedir. İsar, ahlak terimi olarak bir kimsenin, kendisi ihtiyaç içerinde bulunsa bile sahip olduğu imkanları başkalarının ihtiyacını karşılamak üzere kullanmasıdır.

Başka bir ifade ile başkalarının hak ve menfaatlerini, kendi hak ve menfaatlerinden önde tutmaktır. Birey kendi canını, malını, namusunu nasıl kutsal biliyor ve koruyorsa, diğerlerininkini de öyle bilmelidir.İsar, iman, sevgi, şefkat ve aşk coşkusunun bir tezahürü ve neticesidir. Başkalarının iyiliğini düşünmek, yararına davranmak; hazlarını artırmak, acılarını dindirmek, başkalarının yararı için kendi isteklerinden özveride bulunmak ve tutkularını sınırlamak sosyal hayatın geleceği açısından fevkalade önemlidir.

İsarın zıttı olan bencillik, insanın yalnız kendisiyle ilgilenmesi, ilişkide bulunduğu herkesi ve her şeyi kendi yararına kullanma isteği anlamına gelmekte, ahlak sistemlerinde ve insan davranışlarında ciddi bir kusur olarak kabul edilmektedir. Kibir, cimrilik, kin gütme, aşırı hırs, açgözlülük, tamahkârlık gibi bazı kötü huylar, bencillik duygusundan kaynaklanabilmektedir. Bencillik aslında bir açgözlülüktür. Bencil insan, her şeyi kendisi için ister, kimseyle bir şeyi paylaşmaya yanaşmaz.

Başka anlamları;
Esirgemeden, kendinden çok başkalarının menfaatini düşünerek fedakarlıkla verme.
Dökme, saçma.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ