Eskiden Türkistan' ın Kaşgar yöresinde yapılan bir tür nakışlı keçe...

Kimişke,
Keçeci dükkanına getirilen siyah renkli yünler nakış işinde, beyaz yünler keçenin alt ve üst yüzeylerinde, kirli renkliler ise orta tabakaya gizlenerek değerlendirilmek üzere ayrılırlar. Bu yünler dut dalından yapılmış yaya takılan kirişe annep ağacından yapılmış tokmağın Hallaç tarafından vurulmasıyla atılır (kabartılır). Yere serilen Life-kahke Bezi (Amerikan Bezi) üzerine Basta'dan kesilen nakışlar ve Fitle' ler dizilir. Boşluklara Boya tabir edilen kabartılmış renkli yünler yerleştirilir. 

Üzerine keçenin üst yüzeyini oluşturacak kabartılmış yün Sepki ile eşit kalınlıkta serilir. Bez üzerine serilen yünler el ile sulanarak bez ile birlikte ağaç direğe rulo yapılmak suretiyle yerde sarılır. Rulonun her iki ucu ve çevresi kendir ile iyice bağlanır. Ayakla tepme işlemi başlar. Keçenin büyüklüğüne göre iki veya beş kişi ile yapılan bu işlemde rulo ayakla bir ileri bir geri hareket ettirilerek vurulur. Yarım saat süren bu ilk tepme işleminden sonra rulo açılır. Bu safhada keçenin kenarları saçaklı ve dağınık bir durumdadır. Düzlemek amacıyla kenarlar "Pevantlanır". 

Keçe üzerine tekrar su serpilerek ağaç direğe sarılır. Bir saat kadar sürecek ikinci tepme işlemi başlar ve sonra yünler sıkışmış ve ham tabir edilen keçe türü elde edilmiştir.
Keçe türleri;
Çoban Keçesi(Kepenek),
Kış Keçesi,
Ev Keçesi,
Sedir Keçesi,
At Keçesi,
Sünger Yatak Keçesi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ