Boyacılıkta ve sepicilikte kullanılan, tanence zengin bitkisel özüt...

Kaşu,
Kaşu Akasyasının gövdesi ve dalları kesilerek ince kıyılır, 10-15 saat suda kaynatılır ve odunlar çıkarıldıktan sonra geri kalan sıvı 1-2 saat süreyle kaynatılır ve bu şurup şeklindeki sıvı form yataklarına dökülür ve soğutulduktan sonra sertleşerek şekil alan esmerimsi kırmızı, kokusuz, Kaşu adı ile anılan madde elde edilir. Kaşu Akasyası Burma, Hindistan, Malezya ve Tayland gibi ülkelerde yetişir. Çok miktarda Tanen içerdiğinden Tanen Akasyası diye de anılır. 

Hindistan' da çok yaygın olarak yetişen Tanin Palmiyesinin (Areca catechu) Tanin Akasyası ile bir ilgisi yoktur. Sadece ikisi de çok miktarda Tanen içerir. Tanen Akasyası 10-20 m boyunda, kabukları esmer, dalları hafif tüylü ve oldukça sık yapraklıdır. Ana yaprak yan kanat yapraklardan meydana gelir. Yan kanat yapraklarda 30-50 yaprakçık bulunur. Bu yaprakçık 1 cm büyüklüğünde ve yeşilimsi renklidir. Çiçekleri sarı renkli, küre şeklinde, sayısız döllenme tozluklarından oluşan 20-30 çiçekli bir sapa dizilmiş olarak bulunur. Meyveleri fasulye kapçığı şeklinde, 10-15 cm uzunluğunda ve içinde 6-8 adet çekirdek bulunur.

Damarları büzücü, antiseptik (mikropları öldürücü), kanamayı durdurucu ve iltihapları önleyicidir. Dişeti, ağız içi ve yutak iltihaplarına karşı gargara yapmak için, bağırsak iltihapları, ishal ve bağırsak üşütmesine karşı içilir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıya karşı vajina yıkanır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ