"Akdeniz humması", "Malta humması" gibi adlar da verilen bulaşıcı bir hastalık...

Bruselloz,
(Brusella),
Akdeniz humması, 
Malta humması,
Lekeli humma, 
Kalaazar, 
Avrupa tifusu, 
Klasik tifus, Benekli humma, 
Epidemik tifus, 
Bang hastalığı.

Brucella grubu bakterilerinin sebep olduğu bulaşıcı bir enfeksiyöz bir hastalıktır.Brucella genelde keçi, sığır, koyun vb. hayvanlardan insanlara süt ve süt ürünlerınden geçer (peynir, krema, çökelek,dondurma vb.) Genelde akdeniz bölgesi ve ortadoğuda görülür. Malta humması veya Akdeniz humması, Brucella bakterileri yüzünden ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalık. İlk kez 1897'de Danimarkalı veteriner Berhnhard Bang Brucella abortus`u ayrıştırmış ve bu nedenle hastalığın Bang hastalığı olarak da anıldığı olmuştur.

Çeşitli antibiyotikler tedavide kullanılır. Tetrasiklinler, kloramfenikol, rifampin ve streptomisin Brucella bakterilerine karşı etkilidirler. Hastalığın inkibasyon süresi 1 ila 3 haftadır.Bazen birkaç aya kadar da çıkabilir.Bazen aniden bazende yavaşça gelişerek ortaya çıkar. Hastada sürekli, aralıklı veya düzensiz ateş yükselmesi, halsizlik, eklemlerde ağrı (özellikle sırt, dirsek, kalça) görülür. Üşüme , terleme , sırt, eklem yerlerinde ağrı ve dermansızlık başlıca belirtilerdir.

Tesbiti: Alınan kan laboratuvar ortamında test edilerek anlaşılır.Belirli yöntemlerle vücuttaki brucella belirlenir.
Pastorize olmayan süt ve süt ürünlerinden kaçınılarak, iyice kaynatılmadan yapılan peynir vb. gıdalar tüketilmemelidir. Etten bulaşma olasılığı çok düşüktür.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ