Ağrı dağına verilen başka bir ad...

Ararat,
(Ermenice),
Masis,  
Ağrı Dağı, (5137 m.)
Türkiye'nin en yüksek dağıdır. Zirvesi kar ve takke buzulu ile kaplı volkanik dağdır. Ağrı Dağı, Türkiye'nin doğu ucunda, Ağrı ilinin sınırları içerisindedir. İran'ın 16 km batısında ve Ermenistan'ın 32 km güneyindedir.

Ağrı Dağının farklı dillerde birçok ismi vardır.
Ararat,
Kuhi Nuh,
Cebel ül Haris.
Argı, Han Argı, Argurı, Arkuru, Ark Dağı, 
Eğri Dağ (Selçuklular döneminde)
Argı Dağı 
Kire(Kıra).

Anadolu Yarımadası ve Avrupa’ nın en yüksek doruğudur. 4000 metreye kadar bazalt, daha yüksekte andezit lavlarından oluşarak volkanik bir dağ özellikleri gösterir. Dağın doruğunda Türkiye'nin en büyük bir örtü buzulu vardır. Ağrı dağının kuzey yamacında Küp Gölü adında bir karakter gölü vardır. Serdarbulak yaylası ve 3896 m. yükseklikteki Küçük Ağrı Dağı yer alır.

Bir inanışa göre, Eski Ahid' teki Tekvin babında Nuh' un gemisi' nin karaya oturduğu dağ bu dağdır. Fakat, Kuran'ı Kerim'de Nuhun gemisinin "Cudi'ye oturduğu" belirtilmektedir. Türkiye'nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı jeolojik konumu ve Büyük Tufan'dan sonra Nuh'un gemisine ev sahipliği yapması dolayısıyla efsanevi özelliği olan bir dağdır.

Marco Polo'nun hiçbir zaman çıkılamayacak dediği dağa ilk tırmanış, kayıtlara göre 9 Ekim 1829'da Prof. Frederik Von Parat tarafından gerçekleştirildi. İlk kış solo tırmanışı 21 Şubat 1970 yılında Dağcılık Federasyonu eski başkanlarından Dr. Bozkurt Ergör tarafından gerçekleştirildi. Ağrı'ya tırmanış 1990 yılında yasaklandı. 1998 yılında Dağcılık Federasyonu' nun izin vermesiyle bu yasak kaldırıldı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ