Marmara denizinde bir körfez...

İzmit,
İzmit Körfezi,
Bandırma Körfezi,
Erdek Körfezi,
Gemlik Körfezi,
Marmara denizi Karadeniz ve Ege Denizi arasında kalan bir iç denizdir. Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımını  birbirinden ayırır. Marmara deizi, 
Karadenize İstanbul Boğazı, Ege Denizine Çanakkale Boğazı ile bağlanır. 
Yüzölçümü 11,350 km²' dir. 

Adalarında bol miktarda mermer bulunması yüzünden denize Yunanca Mermer anlamına gelen Marmaros denmiştir. 

Marmara Denizinin doğu ucunda yer alan İzmit Körfezi, kuzeyinde batıdan doğuya doğru Pendik, Tuzla, Eskihisar, Gebze, Hereke, Körfez ve izmit ile çevrilidir. Güneyi ise Gölcük, Değirmendere, Halıdere, Karamürsel ve Yalovaya kadar uzanır. Deniz ulaşımına son derece müsait doğal bir liman halinde olan Körfez'de Eskihisar-Topçular arası feribot seferi düzenlenir. İzmit Körfezi 30 yıl öncesine kadar çevresinin doğal güzelliği, denizinin sakinliği ile sayfiye yeri olarak kullanılıp özellikle İstanbul ve Ankara'dan gelen yazlıkçılara ev sahipliği yaparken, sanayileşmenin başlaması ve hızla ilerlemesiyle bu özelliğini yitirmek üzeredir.

Kilimleri ile ünlü Hereke'nin, açıklarında kılıçbalıkları yaşarmış.  Marmara denizi eskiden çok temiz ve sahillerinde denize girilirmiş. Çevresinde yüzlerce yazlık site ve villa vardır.  Yapılan bir araştırmaya göre izmit körfezini mesken tutan 121 kuş türü bulunuyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ