İzmir' in Selçuk ilçesinin eski adı...

Ayasuluk, 
Apasas,
İzmir’in güneyinde, İzmir-Aydın karayolu üzerinde yer alan İzmir'e bağlı bir ilçe ve bu ilçenin merkezidir. Kuzeybatısında Torbalı, kuzeyinde Tire, doğusunda Germencik ve güneyinde Kuşadası ile çevrilidir. İzmir'e 74 km. mesafededir. İlçenin yüzölçümü 295 km²’dir. Belevi beldesi ve 8 köyü vardır. 


Hitit yazılı metinlerinde Apasas olarak geçen kent, selçuk ilçesidir.

Selçuk, Antik Çağ'ın en önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur.  Efes ören yeri, Türk ve dünya turizmi açısından çok önemli bir merkezdir. Efes Arkeoloji Müzesi ülkemizin en çok ziyaret edilen müzelerinin başında gelir. Selçuklu sanatının en önemli eserlerinden biri olan İsa Bey Camii Selçuk’tadır. Cami, hem avlulu Türk camii tipinin, hem de Anadolu sütunlu camilerinin bilinen en eski örneğidir. 

Ayasuluk Tepesinde yapılan kazılar da burada Erken Tunç Çağından Hellenistik Çağa kadar kesintisiz yerleşmenin var olduğunu göstermiştir. Efes’in Ayasuluk Tepesinde olduğunu, buranın Anadolu kavimleri ve Hititler tarafından iskan edildiğini ispatlamaktadır.

Strabon ve Pausanias gibi yazarlar, tarihçi Herodot, Efesli şair Kallinos gibi antik kaynaklar Efes’in Amazonlar tarafından kurulduğuna ve yerli halkın Karyalılar ve Lelegler’den oluştuğuna işaret etmektedirler.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ