Büyük zoka,..

Sinara,
Balıkçılıkta, büyük balıkları tutmakta kullanılan, küçük balık biçiminde, ucu iğneli kurşun parçası. Özel kalıplarda, sap tarafı yerleştirilen iğnenin üzerine kurşun dökülmesi ile elde edilir. Zoka yapan ve kullananlara zokacı, zoka ile avlanmaya da zokacılık denir. Akıntılı, anaforlu ve derin sularda kullanılır. Denizde kullanılan zokalar civalanır. Balık malzemesi satan dükkanlardan temin edebileceğiniz az miktarda cıva ufak bir cam şişede muhafaza edilir. Bir çuha parçası üzerine zoka yatırılır.

Zoka üzerine şişedeki civa tuz serper gibi çok az miktarda serpilir. İğne tarafından elle tutulan zoka çuha ile ovulur. Kurşuna yapışıp sıvanan civa zokaya, balıkların ilgisini çekecek pırıl pırıl bir görüntü verir.

Denizde kullanılan zokalar tiplerine göre sarmısak, sülük, fındık, pirçol, yünlü, yüksük, seyirme gibi isimlerle anılırlar. Aslında pirçol tüm küçük zokaların genel adı olmakla birlikte mesela eski amatörler sarmısak zokanın küçüğüne pirçol, sülük zokanın küçüğüne zokita, fındık zokanın küçüğüne leblebi de derler. Ayrıca pirçolun yünlülerin küçügü olarak adlandırılabilecek piskova (kovuşturma) ve ovala denen tipleri de vardır. Kısaca ovala yuvarlak, kovuşturma köşeli yapıdadır. Zokalar her mevsimde kullanılabilmekle beraber özellikle soğuk dönemlerde daha da verimlidirler. Her tür zoka her türlü yemle rahatlıkla kullanılabilmekle beraber sarmısak zokalar ölü bütün yem, fındık zokalar canlı yem, sülük zokalar ise kesilmiş yaprak yemlere daha uygundur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ