Arsenik...

Zırnık,
Fare zehiri, 
Sıçanotu.
Hamam otu,
Sarı renkli tabi arsenik bir sülfür mineralidir. 
Limon sarısı renginde, özgül ağırlığı 3.45, sertliği 1,5-2 ve kimyasal bileşimi AS₂ S olan rombik trimentrik prizma yapısına sahip çok zehirli bir maddedir. Zırnık önceleri kral sarısı adı ile renklendirme maksadı ile kullanılırdı. Sanayide en çok deriden kılları ayırmak için kıl dökücü olarak kullanılır. Kızıl renkli zırnık da vardır. 

Çekiçle vurulduğunda yada ısıtıldığında sarımsak kokusu yayar. Kobalt yada nikel cevherleriyle birlikte bulunabilir. Atları öldürmede kullanılan zehirli bir elementdir. Deri tabaklamada, mantar oluşumunu önlemede, kibrit yapımında v.b. kullanılır. İnsana iğne ile şırınga edilirse 1-2 saniyede bütün kaslarınız felce uğrar ve tahtalıköyü boylarsınız.  Dünya' da, kanserojen etkisi neden ile, içme suyunda en fazla sorun oluşturan toksik maddedir. İçme suyunda yüksek oranlarda arsenik, bulunması, mesane, akciğer, cilt, böbrek ve karaciğer kanserine yol açabiliyor. Ayrıca sinir sisteminde, kalpte hasara neden olabiliyor. 

Dünya Sağlık Örgütü, TSE ve Sağlık Bakanlığı insani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliğine göre, 1 litre içme suyunda izin verilen en fazla arsenik değeri 10 mikro gramdır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ