Merdane...

Yuvak,
Silindir,
Loğ taşı,
Eskiden toprak damlarin topraklarini sikistirmakta kullanilirdi. bazi bölgelerde yuvak da denir. Toprak damları düzeltmek için kullanılan taş silindir.Sürülmüş tarlayı düzeltmekte kullanılan ağaç silindir. Toprak zemine yağan kardan sonra temizlenerek sıkıştırılır.

Sıkıştırılan damın akması önlenir. Loğ taşı ile dam loğlanır. Loğ, taştan yapılmış büyükçe bir silindir. Silindirin iki yanının tam ortasında birer delik vardır. Çok ağır olan bu loğ taşını, damın üzerinde yuvarlayarak gezdirip toprağı presleyebilmek için, yanlarındaki deliklere takılan özel çekme ağacı kullanılır. Bu ağaca da kalın ip bağlanarak çekilir. Damın üzerinde boydan boya birkaç kez gidip gelinir, gevşek olan dam toprağı, bu şekilde sıkıştırılarak preslenirdi. 

Bu işlem yapılırken, bolca da saman serpmek gerekirdi. Saman, yaş toprağın loğa yapışmasını önlediği gibi, toprağın sertleşmesini de sağlardı. Daha sonra sıra saçakları presleme işine gelirdi. Bunun için de saçaklara bol saman serpilip “Köpüç” tahtası ile “pat pat” vurularak saçaklar köpüçlenir, bu şekilde işlem tamamlanır, damın akması da önlenmiş olurdu.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ