Roma'nın tüm geçişlerden sorumlu kozmik tanrısı...

Janus,
Roma'nın kozmik tanrısı.
Janus Janus' un zaman üzerindeki kontrolü, geçmişi ve geleceği simgelediği imgelerinde bazen bir tarafı genç diğer tarafı yaşlı bir erkek yüzü kullanılarak vurgulanmış.
Yunan mitolojisinde karşılığı olmayan Janus, Yunanlılarca Ianos olarak adlandırılmıştır.
Roma' nın kendi özgün tanrısı olup tüm geçişlerden sorumlu kozmik bir tanrı.
Zamana ait tüm başlangıçlar ve bitişler, doğaya ve insana dair soyut ve somut tüm geçişler, kapılar, girişler, çıkışlar, geçitler, toplumsal değişiklikler, savaş ve barış onun gözetimindedir.

Latince İanua (kapı) sözcüğünden türeyen İanus (Janus) kelime anlamı olarak cennetin öncüsü ya da kapıcı anlamına gelir. İki başlı sakallı bir erkek şeklindedir. Gezginleri ve yolcuları doğru yönlendirmek için sağ elinde bir asa sol elinde kapıları açmak için anahtar tutar. Cennetin kapılarının koruyuculuğunu yapan, Janus' un diğer tanrılara giden geçiti de gözlediği ve yolu açacağına inanılır. Bu nedenle Janus adına görevlendirilmiş her hangi bir rahip veya din adamı yoktur.

Antik Roma' nın mitolojisinde, Janüs yeni başlangıçların Tanrısıydı. Kapılar ve geçitlerle, bir yolculuğun ilk adımlarıyla bağlantılıydı. İngilizce' de Ocak ayının adının (January) Janüs' ün onuruna verildiğine inanılır. Değişiklik ve gelecekten günümüze, günümüzden geleceğe geçişin Tanrısı olarak, Janüs bir dönem Zaman Tanrısı olarak görülürdü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ