Zerdüşt dini törenindeki selamlama...

Hamazor,
Zerdüşt dini törenindeki selamlama.
Hamazor, iki kişiyi dualarda birleştiren, birlik, kararlılık, dayanışma ve amaç kararlılığını simgeleyen bir el sıkışma ritüelidir. Güç ve hayırlarda birlik olalım.
Zerdüşt dilinde hamazor; aynı güçte anlamına gelen bir sıfattır. İran Zerdüşti kullanımında hamazor, Güçlü bir olalım; Güçlü olun, tümüyle doğru olun anlamındadır.

Artık geçerliliğini yitirmiş bir gelenek olarak, bu selamlaşma genellikle Nevruz' da el ele tutuşarak değiş tokuş edilirdi: buluşan iki kişi diğerinin elini kendi iki eli arasında tutar, avuçlarını avuç içine koyar. Bu selamlaşma evde aile bireyleri arasında da yapılırdı. Hamazor, insanların halka açık dini etkinlikler için bir araya geldiği zamanlarda da yapıldı. 

Zerdüştçülük, Zerdüştilik ya da Mecusilik, günümüzden 3.500 yıl önce Zerdüşt tarafından İran' da kurulan, yaklaşık M.Ö. 6. yüzyıldan M.S. 7. yüzyıla kadar Pers, Med ve Sasani İmparatorluğu' nun dini olan, içerisinde düalist ve eskatolojik inanışın ilk örneklerini barındıran, Dünya'nın en eski tek tanrıcı vahiy dinidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ